کیفیت صفحه نمایش یکی از فاکتورهای مهم و حائز اهمیتی است که امروزه اکثریت کاربران هنگام خرید گوشی موبایل خود به آن توجه می نمایند. چرا که با پیشرفت تکنولوژی و تغییرات روز افزون قطعات سخت افزاری و بخش های مختلف گوشی ها، صفحه نمایش ها هم با قابلیت های گوناگون و در مدل های متنوعی برای کاربردهای مختلف کاربران به بازار عرضه شده اند. بنابراین توصیه میکنیم قبل از اقدام به خرید گوشی هوشمند خود حتما مطالعه ای در رابطه با انواع صفحه نمایش های گوشی هوشمند و کاربردهای مختلف آنها داشته باشید.
صفحه نمایش
صفحه نمایش گوشی هوشمند یکی از تجهیزات اصلی و مهم به کار رفته در آن است چرا که اندازه صفحه نمایش تعیین کننده اندازه گوشی موبایل است و قدرت بالای لمس در آن کمک به راحتی کار کاربران است. علاوه براین روزولوشن بالا باعث مشاهده تصاویر با کیفیت بالا در گوشی هوشمند میشود. البته گفتنی است انتخاب گوشی و نوع صفحه نمایش کاملا سلیقه ای و بر حسب نوع استفاده کاربران است چرا که برخی کاربران صفحه نمایش با رنگ های زنده و بسیار واضح را میپسندند و برخی بر قدرت لمس و دقت رنگ نمایشگر را نیاز دارند.
انواع مختلف صفحه نمایش
صفحه نمایش Liquid Crystal Display) LCD)
اولین صفحه نمایش های بکار رفته در گوشی های هوشمند صفحه نمایش ها LCD هستند. این صفحه نمایش ها جایگزین صفحه نمایش CRT شدند وعلاوه بر گوشی های هوشمند در لوازم خانگی از جمله تلویزیون، تبلت ها و دیگر وسایل مورد استفاده قرار میگیرند. به دلیل اینکه کیفیت رنگ و وضوح تصاویر در این نوع صفحه نمایش پایین است، به مرور زمان انواع دیگری از این نوع صفحه نمایش به نام های TFT ،IPS یا Super LCD معرفی شدند.
صفحه نمایش ال سی دی در بسیاری از مدل ها مختلف گوشی به کار میروند شاید به دلیل ارزان تر بودن نسبت به سایر صفحه نمایش ها و یا در دست نداشتن تکنولوژی ساخت صفحه نمایشهای OLED. این صفحه نمایش ها در نوع عمده TFT LCD و IPS LCD موجودند؛
TFT LCD
کلمه TFT مخفف عبارت Thin Film Transistor که از جمله ارزان ترین صفحه نمایش های موجود در بازار است. این صفحه نمایش ها اوایل در گوشی های سونی مورد استفاده قرار میگرفتند و بعدها در گوشی های دیگر از جمله سامسونگ که توسط شرکت چینی ساخته میشوند، به کار رفتند. این صفحه نمایش ها به گونه ای ساخته شدهاند که هر پیکسل به یک خازن و یک ترانزیستور متصل است. بنابراین هر پیکسل به صورت مجزا از سایر پیکسل ها روشن میشود که این موجب نوردهی بهتر صفحه نمایش و همچنین مصرف کم باتری موبایل میشود. البته از جمله نقاط ضعف این صفحه نمایش ها پایین بودن کیفیت صفحه نمایش در زیر نور آفتاب و یا در زاویه دیدهای مختلف است اما به دلیل هزینه پایین آنها در بسیاری از گوشی ها رده پایین و ارزان مورد استفاده قرار میگیرند.
IPS LCD
این صفحه نمایش هم مخفف عبارت In-Place Switching است که شاید بتوان گفت بیشترین کاربرد و استفاده را در بین دیگر انواع صفحه نمایش های گوشی دارد. این صفحه نمایش ها دارای قیمت بالاتر و بالطبع کیفیت بهتری نسبت به سری قبلی صفحه نمایش LCD هستند. این صفحه نمایش ها برخلاف سری TFT در زیر نور مستقیم آفتاب هم قابلیت استفاده داشته و در زاویه دیدهای مختلف از کیفیتشان کاسته نمی شود. گفتنی است این صفحه نمایش به دلیل قیمت بیشتری که دارد در اکثر گوشی ها میان رده به کار میرود. شرکت اپل هم سابقا از این صفحه نمایش در گوشی ها خود استفاده میکرده است که با تغییراتی در ساخت آن باعث افزایش کیفیت رنگ و نمایش تصاویر در صفحه نمایش شده است.
Super LCD
این صفحه نمایش توسط شرکت S-LCD ساخته شده و بیشتر از همه در گوشی های HTC به کار میرود. البته سایر برندها هم از این صفحه نمایش استفاده میکنند اما در اکثر گوشی های HTC به کار رفته است. تکنولوژی ساخت این صفحه نمایش با سری IPS LCD بسیار متفاوت است به این صورت که در در این صفحه نمایش هیچ شکاف یا فاصله ای بین گلس که همان محافظ صفحه نمایش است و سنسور تاچ صفحه نمایش وجود ندارد که ای سبب میشود انعکاس تصویری کمتری در آن دیده شود.
صفحه نمایش LED
واژه LED که مخفف Light-Emitting Diodes است معرف صفحه نمایش LED است که مدتی است که ساخته شده اند و نسبت به صفحه نمایش های LCD هزینه بالاتر و کیفیت رنگ و روشنایی بهتری دارند.

صفحه نمایش OLED
کلمه OLED برگرفته از Organic Light-Emitting Diodes است به طور کلی همان صفحه نمایش های LED هستند با تغییراتی در تکنولوژی ساخت آنها. به طور مثال در حالیکه صفحه نمایش های LED LCD برای روشن کردن پیکسل هایشان از نور پس زمینه استفاده میکنند و تکنولوژی به کار رفته در آنها انتقالی است، پیکسل های صفحه نمایش OLED خودشان نور تولید میکنند و به همین خاطر پیکسل های OLED برون تاب نامیده میشوند.
در صفحه نمایش های ال ای دی و یا ال سی دی، کنترل سطح روشنایی در صفحه نمایش محدود است و در تاریکی شما بخش هایی از یک عکس را کاملا سیاه میبینید در حالیکه سیاه نیستند. اما کنتراست در صفحه نمایش های OLED بسیار بالاتر است و زمانی که صفحه نمایش سیاه است، پیکسل های آن هیچ نوری تولید نمی کنند و تیره تر از آن قابل مشاهده نیست. یعنی در این صفحه نمایش ها کنتراست عالی دارید.
OLED ماده ای ارگانیک است که از لایه ای از مواد آلی بر پایه کربن ساخته شده است و در حالت عادی خاموش است تا زمانی که جریان برق از میان پیکسل های آن عبور کند که در این صورت از خودش نور ساطع میکند. همانطور که اشاره کردیم کیفیت نمایش رنگ مشکی در این نوع صفحه نمایش ها بسیار فراتر از صفحه نمایش ها LCD است به همین خاطر امروزه در بسیاری از گوشی ها رده بالا از صفحه نمایش OLED استفاده مینمایند که در این میان شرکت سامسونگ از جمله شرکت های مهم تولید کننده این صفحه نمایش اولد است.
گفتنی است صفحه نمایش OLED دارای وزن سبک تر و حجم کمتری نسبت به صفحه نمایش های قبلی همانند LED است که این یک مزیت برای گوشی های بالارده است.
تفاوت صفحه نمایش LCD و LED
صفحه نمایش های LED دارای مزایای زیادی نسبت به LCD هستند که از جمله آنها نمایش رنگ زنده و عالی، سرعت عمل بسیار بالا، درخشندگی بیشتر، زاویه دید وسیع تر و روشنایی بیشتر و همچنین وزن و ضخامت کمتر است که مزیت های صفحه نمایش ال ای دی نسبت به ال سی دی است. همچنین صفحه نمایش های LED از دیودهای ساطع کننده نور هستند اما صفحه نمایش های LCD از کریستال های مایع تشکیل شده اند.