یکی از مهمترین ویژگی هایی که در هنگام خرید یک گوشی موبایل باید مورد توجه قرار دهید، دقت به نوع پردازنده گوشی است. چرا که یکی از عمده دلایل نارضایتی کاربران از گوشی های بی کیفیت، عدم عملکرد سریع و کند بودن قدرت پردازشی آنها در باز کردن فایل ها، برنامه ها و حتی هنگام تایپ یک پیام ساده است. این موضوع به قدری حائز اهمیت است که حتی قبل از خرید و نصب یک بازی در گوشی موبایلتان، باید از نوع و قدرت پردازنده گوشیتان مطلع باشید. چرا که پردازنده با قدرت پردازشی کم، قابلیت اجرای بازی های سنگین را ندارد و شما با مشکلات بزرگی مواجه خواهید شد.
پردازنده موبایل
انتخاب گوشیای که دارای پردازنده متناسب با نیازهای روزمره ما باشد، از جمله نکات مهم و کلیدی در انتخاب مدل گوشی مناسب برای ماست. بنابراین در صورتیکه اطلاعات کافی از انواع و بهترین مدل های پردازنده موجود در بازار ندارید، این مقاله کمک شایانی به شما خواهد کرد که قبل از اقدام به خرید از نوع پردازنده متناسب با نیازهای خود مطلع شوید.
گفتنی است واحد پردازش مرکزی در رایانه CPU نام دارد اما در گوشی موبایل پردازنده به سیستم روی تراشه یا به اصطلاح SOC اشاره دارد چرا که بیشتر پردازش های گوشی موبایل از طریق این تراشه انجام میشود. هستههای پردازشی، واحد گرافیکی، مودم و غیره همگی در ارتباط با SOC هستند. از مطرحترین پردازندههای موجود میتوان به اگزینوس، مدیاتک، اسنپدراگون، کایرین و سری A اپل اشاره کرد که ما در این مقاله به بررسی اجمالی این SOCها میپردازیم؛
کوالکام اسنپدراگون
مدیاتک
اگزینوس
کایرین
سری A اپل
کوالکام اسنپدراگون (Qualcomm Snapdragon)
امروزه برندهای زیادی در عرصه تولید پردازنده گوشی موبایل فعالیت میکنند اما در بین تمامی آنها، شرکت آمریکایی کوالکام شهرت بیشتری دارد. محبوب ترین تراشه های بازار چیپست های اسنپدراگون کوالکام است که دارای بالاترین قیمت در بین سایر مدل هاست. این تراشه معروف ترین چیپست های بازار گوشی های اندروید است که در سه سری عمده ۴۰۰، ۶۰۰ و ۸۰۰ به ترتیب در گوشیهای پایین رده، گوشیهای میان رده و پرچمداران یافت میشوند. شرکت سامسونگ از چیپست های اسنپدراگون کوالکام برای تولید گوشی های گلکسی که در کشور آمریکا تولید میشوند استفاده مینماید.
محبوبیت پردازنده Snapdragon به دلیل مصرف پایین انرژی، تولید گرمای کم و عملکرد بالاست. این شرکت در اغلب پردازنده های خود از سیستم پردازشی مجزا استفاده میکند و ثبت تصاویر دوربین توسط تراشه دیگری به نام پردازنده تصویر انجام میشود و به این ترتیب فشار بسیار کمی بر CPU و GPU وارد میشود و از گرم شدن آنها جلوگیری میکند.
کوالکام سال ۲۰۱۸ از پردازنده قوی اسنپدراگون ۸۴۵ رونمایی کرد که این پردازنده دارای ۴ هسته Cortex-A75 و ۴ هسته Cortex-A55 است. این تراشه اولین پردازنده ای است که از DynamIQ برای کنترل ولتاژ و فرکانس پشتیبانی می کند.
گفتنی است این پردازنده دارای امتیاز و ویژگی بسیار مهم شارژ سریع است که به کاربران امکان میدهد چیزی در حدود نصف زمان شارژ معمولی گوشی خود را شارژ کنند.
مدیاتک (Mediatek)
این پردازنده تایوانی به علت قیمت پایین و قدرت پردازشی نه خیلی عالی، چندان خوشنام نیست چرا که این شرکت آسیایی بیشتر بر روی کمیت محصولات خود متمرکز است تا کیفیت و بسیاری از گوشی های موجود در بازارهای چین و سایر کشورهای آسیایی از این پردازنده بهره مندند. قیمت پایین این چیپست که به کاهش قیمت گوشی ختم شده است، مزیت مهم این پردازنده است. قدرت پردازشی این پردازنده ها در حد اسنپدراگون و کوالکام نیست اما نیاز کاربران را برای اجرای برنامه های مورد نظرشان تامین میکند.
این چیپست ها دارای ویژگی های به روزی همچون پردازش سیگنال پیشرفته و پشتیبانی از دوربین دوگانه هستند و با وجود مصرف باتری بالا و تولید گرما هنگام کار یکی از قویترین چیپست های موبایل سال جدید خواهند بود. چرا که این شرکت در پردازنده های جدید خود تعداد هسته ها را به ۱۲ رسانده و بربالا بردن قدرت پردازشی آنها تمرکز کرده است.
مدیاتک از جمله تولید کنندهگانیست که دست به تولید پردازندههای ۱۰ هستهای و ۳ خوشهای زده است. هلیو ایکس ۴۰ و هلیو ایکس ۲۵ از پردازنده های قوی و پرچمدار این شرکت هستند که دارای یک خوشه ۴ هستهای ARM A53 با سرعت ۱٫۵۵ گیگاهرتز، یک خوشه مشابه دیگر با کلاک ۲٫۰ گیگاهرتز و یک خوشه ی دو هستهای ARM A72 با سرعت پردازش ۲٫۵ گیگاهرتز است. گفتنی است در قسمت گرافیک مدیاتک معمولا از پردازندههای گرافیکی Mali یا PowerVR استفاده میکند.
اگزینوس (Exynos)
پردازنده اگزینوس ساخت شرکت سامسونگ است که از لحاظ عملکردی هم رده پردازنده های اسنپدراگون است و به خوبی عمل میکند. گوشی های پرچمدار سامسونگ یا از پردازنده اگزینوس بهره مندند و یا اسنپدراگون که به دلیل قدرت پردازشی عالی هر دو پردازنده، گوشی های سامسونگ توانسته اند وارد رقابت جدی با گوشی های پرچمدار اپل شوند.
جدیدترین چیپست عرضه شده توسط سامسونگ، اگزینوس ۹۸۱۰ است که سامسونگ در گوشی های گلکسی اس ۹، اس ۹ پلاس و نوت ۹ از آن استفاده کرده است. پردازنده اگزینوس ۹۸۱۰ بر اساس فناوری نسل دوم ۱۰ نانومتری FinFET تولید شده است و دارای هسته های پردازشی اختصاصی این کمپانی و قابلیت های پیشرفته در پردازش تصویر است.
اگزینوس Mongoose یا اگزینوس M1 آخرین نسخه از SOCهای اگزینوس است که از هسته های اختصاصی سامسونگ با عنوان Kryo بهره مند است که از قدرت پردازشی منحصر به فرد و بهینهای برخوردار است.
کایرین (Kirin)
هوآوی در اکثر گوشی های موبایل بالا رده خود از این پردازنده که محصول شرکت HiSilicon که زیرمجموعه هوآوی است استفاده مینماید. از آنجایی که هوآوی جزء فروشندگان بزرگ گوشی موبایل است برای محصولات بالا رده خود باید به فکر افزایش توانایی پردازش و تولید چیپست های اختصاصی باشد.
این چیپست تا مدل کایرین ۹۳۵ پردازنده چندان قوی نبوده چرا که از هستههای نه چندان قدرتمند ARM A53 با سرعتهای مختلف استفاده میکرده است. اما با ارائه مدلهای کایرین ۹۵۰، کایرین ۹۶۰ و کایرین ۹۷۰ که در میت ۸، میت ۹ و میت ۱۰ از آنها استفاده کرده است به رقابت با سایر پردازنده ها پرداخته است. ویژگی این مدلها داشتن هستههای ARM Cortex-A72 است که این هستهها نسبت به Cortex-A53 قدرت پردازشی بالاتری دارند. البته به همان اندازه باتری بیشتری نیز مصرف میکنند که به همین خاطر با استفاده از تکنولوژی BigLITTLE طوری به کارگیری میشوند که فقط در پردازشهای سنگین فعال شوند.
قابل ذکر است Kirin 980 هم نخستین تراشه دنیای موبایل بهحساب میآید که از هستههای پردازشی قدرتمند Cortex – A76 با چینش متفاوت DynamIQ CPU بهره میگیرد. این تراشه دارای لیتوگرافی هفت نانومتری است و از لحاظ پردازندهی مرکزی، پردازندهی گرافیکی و مودم بسیار قدرتمند ظاهر شده است.
سری A اپل
این پردازنده که بیشتر ساخت شرکت TSMC است، فقط در محصولات ساخت شرکت اپل مورداستفاده قرار میگیرد که با طراحی درست و اصولی نسبت به سایر برندها و مدل ها، تراشههای سری A چندین پله در مقایسه با پردازندههای رقیب در جایگاه بالاتری قرار دارند. قدرت تراشه های این محصول با نام گذاری عددی مشخص میشوند که هرچه عدد روبروی A بزرگتر باشد توان بیشتری در پردازش دارد.
A4 اولین چیپست ساخته شده توسط اپل بود که به عنوان یکی از ویژگیهای اصلی آیفون ۴ در تبلیغات آن استفاده میشد و A12 Bionic آخرین نسل از پردازندههای اپل است که آیفون XS، آیفون XS مکس و آیفون XR از آن بهره مندند. البته اپل در کنار پردازنده اصلی، از پردازنده کمکی سری m نیز استفاده میکند تا گوشیهای جدید آن عملکرد بهتری داشته باشند. چیپست A12، دارای ظرفیت ۶۴ بیتی و ۲ هسته قدرتمند و ۴ هسته ضعیف است که مصرف انرژی کمی دارد. این تراشه از پردازنده گرافیکی ۴ هسته ای بهره می برد. این پردازنده دارای شبکه پردازشی عصبی برای سیستم شناسایی چهره فیس آیدی است.
این شرکت امریکایی در دستگاه هایی همچون آیپد از سری جدیدی استفاده میکند که عدد به همراه پسوند X نمایش داده میشود. این تراشهها معمولاً قدرت بسیار زیادی دارند و برای انجام کارهای سنگینی همچون ویرایش ویدیو و… مناسب هستند. این سری از هستههای مبتنی بر ARM بهره میبرند و توسط سامسونگ و بعدها TSMC ساخته شدند. گفتنی است این پردازندهها همواره یکی از بهترینها در رده بندی پردازنده گوشی ها بودهاند.